Sezon na grzyby rozpoczęty!

Posted on

Połowa września to czas, kiedy coraz częściej wracamy z lasów z pełnymi koszami. Jedni doskonale znają miejsca w których rosną grzyby, świetnie też wiedzą jakie grzyby zbierać. Są również tacy, którzy nie znają się na grzybach – a trzeba podkreślić ze nieznajomość ta może mieć tragiczny finał. Dlatego tez warto na grzyby wybrać się z kimś kto doskonale je zna. Warto tez skorzystać z pomocy specjalnych atlasów i poradników.

Jeśli nie jesteś pewny, czy grzyb który znalazłeś jest na pewno dobry, zawsze możesz skorzystać z odpowiednio ilustrowanych i opisanych atlasów. Na stronach internetowych również możesz znaleźć wiele cennych informacji. ( Można np. wejść na stronę: https://nagrzyby.pl/wyszukiwarka). Najlepiej jednak wybrać się do lasu z kimś kto się na nich po prostu zna.

Jesteś początkującym grzybiarzem – zbieraj grzyby „rurkowe”

Przedstawicielami grzybów rurkowych są głównie borowiki, podgrzybki, koźlarze i maślaki. Tak zwane rurki znajdują się na dolnej stronie kapelusza. W przeciwieństwie do blaszek, są bezpieczną oznaką. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe – zaleca Państwowa Inspekcja Sanitarna. Powód jest prosty: w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, a ryzyko zatrucia jest minimalne.

Pamiętaj, że nie poznasz trującego grzyba po smaku ani zapachu!

Na grzybobraniu nigdy nie należy sugerować się ludowymi wierzeniami: dr n. med. Ewa Czernicka-Cierpisz, internista, pulmonolog w Klinice Demeter w Warszawie przestrzega: „ Niektórzy uważają, że trujące gatunki można rozpoznać po smaku lub zapachu. To bardzo groźny mit. Najlepszym tego przykładem są muchomor sromotnikowy i muchomor jadowity, które mają przyjemny zapach i łagodny smak. Niestety oba powodują około 90% śmiertelnych zatruć grzybami w Polsce”.

Pomyłka może być tragiczna w skutkach

Wiele osób uważa, że niezawodną pomocą podczas grzybobrania jest atlas. Warto pamiętać, że zawarte w nich zdjęcia najczęściej przedstawiają w pełni wyrośnięte grzyby i takie też należy zbierać. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.

Kanię i muchomora sromotnikowego z trudem odróżnia nawet doświadczony grzybiarz!!

Pomyłka może skończyć się koniecznością przeprowadzenia przeszczepu wątroby, a nawet śmiercią. W razie wątpliwości zawsze należy zrezygnować z wątpliwego okazu lub skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno–epidemiologicznych.

Jakie są pierwsze objawy zatrucia?

„Najczęstszymi objawami zatrucia są nudności, bóle brzucha, biegunka, gorączka, skurcz mięśni. W przypadku zaobserwowania takich dolegliwości, chory powinien jak najszybciej wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza. Należy jednak pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie” – dodaje dr n. med. Ewa Czernicka-Cierpisz.

Nie zbieraj grzybów, które rosną przy drodze

Te okazy, które rosną tuż przy drodze mogą okazać się bardzo niezdrowe. Mają bowiem w sobie metale ciężkie, oraz innego rodzaju zanieczyszczenia. Najlepiej, jak znajdziesz grzyby gdzieś w głębi lasów, wśród mchów i porostów.

Do lasu z koszem lub małym wiadrem

Nie tylko wytrwani grzybiarze wiedza, że na grzyby nie chodzi się z reklamówką. Te bardzo delikatne okazy w kilka minut zsinieją i nie będą nadawały się ani do suszenia, ani do obgotowania. Grzybki zbieramy do przewiewnych wiklinowych koszy. Najlepiej przesypywać je co jakiś czas, by te pod spodem również nie zsiniały.

Jak przechowywać grzyby?

W domu po odpowiednim oczyszczeniu suszymy je lub mrozimy. Jeśli chcemy grzyby ususzyć, należy je przed włożeniem do słoja lub zamkniętej lnianej torby je dokładnie sprawdzić. Wystarczy bowiem, że kilka z nich będzie mokrych, reszta również przejdzie wilgocią. W grzybach często zagnieżdżają się mole, należy wiec co kilka dni sprawdzić, czy są na pewno czyste.

Nie zbieraj okazów , które rosną przy drogach!

Grzyby często rosną w rowach oraz na skrajach lasów. Nie zaleca się zbierania takich okazów, ponieważ wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Lepiej obejść się smakiem, podobnie jak w przypadku osobników rosnących w okolicach skupisk odpadów czy zakładów produkcyjnych. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie: grzyby należy zbierać do przewiewnych koszyków. Trzymanie ich w reklamówce powoduje zaparzanie i przyśpiesza psucie się.

Grzyby nie dla dzieci i seniorów

W związku z tym i są one bardzo ciężkostrawne nie zaleca się ich dawania dzieciom, osobom starszy i chorym. Są one najczęściej dodawane do innych potraw ze względu na ich aromat, rzadziej ze względu na smak. Oczywiście jest całe mnóstwo przepisów na potrawy z grzybami, ale najważniejsze jest to, aby umieć je zbierać. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości nie dodajemy ich do potraw. Najlepiej wybrać się na grzyby z kimś kto bardzo dobrze na nich się zna.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz